Családtagok és Barátok Szcientológia Útmutatója
2014. december 02. írta: Garro Natániel

Családtagok és Barátok Szcientológia Útmutatója

Azaz..amit tudnod kell, de nem merted megkérdezni

Ha családtagod vagy barátod szcientológus, biztosak vagyunk benne hogy már megpróbált "megtéríteni". Gyakran előfordul hogy a személy aki éppen csak elkezde a szcientológiát elkezdi a családtagjait győzködni lelkesen hogy kezdjenek egy kurzust, és mivel saját tudása még felületes, gyakran ezek a "megtérítési" kísérletek vitába vagy értelmetlenségbe torkollnak. Vannak olyanok is akiknek a családjában, baráti körében "veterán" szcientológus van, és esetenként elgondolkodnak azon hogy vajon miért nem viszonozzák a telefonhívásaikat.

Bármely is alkalmazható rád a fentiek közül, ebben a cikkben röviden, és "szció-szleng" nélkül leírtunk egypár fontos dolgot a teljesség igénye nélkül amit tudnod kell a Szcientológiáról valahogy úgy ahogyan egy kötetlen beszélgetésben mondanánk el. Lesz itt egy-két dolog, aminek valószínűleg a szcientológus barátod vagy családtagod sincs tudatában....De vágjunk bele:

0a59d0d3f3a55ad827c051806acceb41.jpg

Mi a Dianetika és a Szcientológia?

Nagyon röviden: A Dianetika 1950 -ben született a "Dianetika: A mentális egeszség modern tudománya" könyv megjelenésével. Ebben a könyvben Hubbard leírja azon felfedezését, hogy az emberi aberráció hátterében a Reaktív Elme van, egy addig ismeretlen inger-reakció viselkedési rendszer, amely a múlt fájdalmas eseményei alapján képes diktálni a személy érzelmi és fizikai reakcióit a jelenben anélkül hogy a személy ennek tudatában lenne, hasonlóan egy hipnotikus parancshoz. A reaktív elme kezelésére Hubbard egy "auditálás"-nak nevezett tanácsadási technikát ír le a könyvben.

1952-ben, a már létező Dianetika szervezetre építve Hubbard nyilvánosságra hozott tanításainak egy új rendszerét a Szcientológiát. Ennek egyik oka volt hogy a Hubbard Dianetika Alapítvány túlköltekezés miatt csődbe ment, és Hubbard még a Dianetika szó jogtulajdonát is elvesztette. A másik -technikai - ok a Szcientológia színre lépésének az volt hogy a Dianetika auditálásokkor felmerülő "előző életek" miatt úgy tűnt hogy a személy valójában nem a teste hanem egy életerő egység amely jellemzői eltérnek a fizikiai univerzum jellemzőitől, habár kölcsönhatásban áll azzal. A Szcientológia ezt az életerőegységet (Thetán- a görög "théta" /életerő szimbólumól) kezeli, és próbálja jobb képességi szintre emelni. Ez a személy, nem a teste és nem az elméje. A Szcientológia auditálást electropszichométer segítségével folytatják, amely egy az öntudatlan érzelmi reakciókat mérő elektromos berendezés.

Mi a különbség a Dianetika és a Szcientológia között?

A Dianetika a reaktív elmét kezeli. A személy talál egy a múltban lévő fájdalmas eseményt, többször felidézi szóban az auditornak, miután az esemény elveszíti negatív hatását a személyre és tapasztalatként marad meg.

A Szcientológia a személyt magát kezeli. Az auditálás során a személy ránéz életének különböző területeire, pl. affinitás, kommunikáció, megegyezések, képesség birtoklásra, képesség akcióra, képesség identitás felvételére stb, és ezáltal jobb képességekre tesz szert ezeken a területeken. Amikor eléri a képességei rehabilitálásának egy fokát, egyszerűen ránéz múltjának fájdalmas epizódjaira, és azok megszűnnek hatással lenni rá.

Mi a Clear? Mi az OT (Operatív Thetán)?

A Clear az a szint ahol a személynek nincs többé reaktív elméje, habár a meghatározás változott az idők folyamán. Hubbard szerint a Clear 100%-ban tudatos és ésszerű, életerős és sikeres, rendkívül intelligens (IQ a 135 vagy afeletti "zseni" tartományban), nincsennek lelki eredetű betegségei. Homo Novis - Új Ember. A következő evolúciós lépcső a Homo Sapiens után. A személy önmaga, és mentes minden fajta aberrációtól. Minden Clear-nek van sorozatszáma.

Az OT (Operatív Thetán) az a személy vagy Thetán, aki képes a test használata nélkül kezelni (operálni) dolgokat. Ezen a szinten a személy istenszerű képességei rehabilitáltak, képes kontrollálni az anyagot, tetszés szerint hagyja el a testét stb.

Ezek nyilvánvalóan egy nagyon kívánatos állapotok mindenki számára, és ezeknek a szinteknek az elérése az egyik legerősebb hajtóerő a szcientológusokban.

Van különbség a "magyar" Szcientológia és az "amerikai" között?

Nincs. A világban lévő Dianetika Missziók és más szervezetek franchise rendszerben jogdíjat fizetnek az RTC-nek a Szcientológia védjegyeinek használatáért. Habár maguk független cégként vagy civil szervezetként vannak bejelentve (tehát bármi történik az "Anyaegyház" letagathatja a kapcsolatot vagy a jogi felelősséget) de a Szcientológia szervezetei direkt kontrolt gyakorolnak felettük. A missziókat és Org-okat RTC képviselők, és OT-küldöttek járják hogy betartassanak minden irányelvet, vagy feljelentsék azokat akik nem tartják be őket.

Költséges-e a Szcientológia?

Igen. Rendkívüli módon. Aki mást mond, az egyszerűen hazudik. A szcientológia auditálást intenzívekben mérik. Egy intenzív 12,5 óra auditálás amely kb 350- 400 ezer Ft-ba kerül. A Clear szint eljutásához kb 2,5-3,5 millió Ft szükséges. Az egyik leghatásosabb mód hogy az Egyház munkatársakat szerezzen, hogy ingyen vagy csökkentett árú auditálást ígérnek nekik. Ezt az ígéretet leggyakrabban nem váltják be. Sokan dolgoznak a Szcientológiában évtizedekig anélkül hogy közelébe jutnának a Clear-nek. A Szcientológia rendszere úgy van felépítve hogy a hívőt egy "vásárlói tölcsérbe" húzza bele, ahol a bevezető szolgáltatások olcsók, és ahogy haladunk,  egyre és egyre többe kerül lépésről lépésre. Különböző kifinomult eladási technikákat és érveléseket használnak a "Regisztrálók" azaz a személyek akik árulják a Szcientológia szolgáltatásait.

Szcientológia filozófia vs. Szcientológia Szervezet.

Fontos megérteni valamit: A Szcientológia filozófiája és a Szcientológia Szervezetek nem egy és ugyanaz a dolog hasonlóan ahogyan a keresztény vallás tanításai és a Katolikus Egyház sem ugyanaz. Nem lehet látatlanul bizalmat szavazni a szervezetnek, csak azért mert a filozófia hasznára van a személynek, és nem szabad leírni a filozófiát mint teljes koholmányt, csak azért mert a szervezet korrupt, vagy elmulasztotta betartani a saját filozófiájában leírtakat. 

Akkor a Szcientológia filozófiája koholmány?

Azt alapként véve amit mi tapasztaltunk, nem. Úgy tűnik Hubbard felfedezett és rendszerbe foglalt több azelőtt számba nem vett aspektusát az emberi lénynek és általában az életnek. Az auditálási eljárások, a kommunikációs gyakorlatok és a többi Szcientológia technika és tudásanyag hasznára lehet bárkinek, de semmit sem szabad elfogadni vagy támogatni amiről nincs személyes tapasztalata vagy megértése a tanulónak. Fontos azt is megérteni hogy habár Hubbard egy brilliáns elme volt, volt árnyoldala is személyiségének, és nem volt tévedhetetlen, bármit is mondjon a Szcientológia szervezet. 

Vallás-e a Szcientológia?

Ez régóta vita tárgya. Itt ismét különbséget kell tenni a szcientológia szervezet és Hubbard tanításai között. Általánosan a teológusok úgy tekintenek a Szcientológiára mint egy üzleti vállalkozásra, amelynek létezik egy vallási oldala is. A mi válaszunk a kérdésre az hogy a Szcientológia nem vallás, határozottan nem az ahogyan pl. a keresztény vallások azok. A szcientológia szervezetek pedig nyilvánvalóan üzleti jellegűek, amelyek úgy tűnik nem riadnak vissza illegális praktikáktól sem.

A történet ott kezdődik hogy Hubbard nem akart adót fizetni a jövedelme után, és tisztában volt vele hogy az USA-ban nagy előnyt jelent ha a szervezetet vallásos mozgalomként fogadtatja el. Halála után az adóhátralék a milliárd dolláros (!) nagyságrendben volt. Ekkor a David Miscavige által vezetett menedzsment milliókat áldozott arra hogy több mint 2000 polgári perbe vonják be a IRS-t (USA Adóügyi Hivatala), mialatt szcientológusok vallásszabadságot támogató tüntetéseket szerveztek és ezzel kényszerítsék ki hogy az IRS elismeje hogy a Szcientológia Egyház jótékonysági, vallásos jellegű szervezet, és megadja az adómentességet. Az IRS meghátrált és megadta az adómentességet 1996-ben. Mondhatjuk tehát hogy az USA-ban a Szcientológia vallás adóügyi szempontból.

Hubbard azért hogy elérje és fenntartsa az adómentességet, több vallásra jellemző külsőséget is bevezetetett 1969-ben az akkori Szcientológia munkatársak őszinte meglepetésére. Többek között ezek voltak a nyolcágú kereszt szimbólumának használata, a káplán szerepének bevezetése, papi gallér viselete, csakúgy mint az hogy a szcientológusok "szentirat"-ként kellett utalniuk Hubbard írásaira ("script" angolul). Hubbard nagyon jól tudta továbbá, hogyha sikerül a Szcientológiát vallásként elfogadtatnia, a vallásokra alkalmazandó US törvények védeni fogják kritikától, és vizsgálattól, mivel sok illegális aktivitást "vallásos alapon" meg lehet védeni a bíroságokon amit meg is tettek (lsd. Lisa McPherson halála). Az USA-n kívüli legtöbb országban a Szcientológia csak cégként vagy civil szervezetként van bejegyezve.

"A Szcientológia megnyitotta a kaput egy jobb világ felé. Ez nem pszichoterápia és nem vallás. Ez egy tudásrendszer amely helyesen használva szabadságot és igazságot ad az egyénnek "                                              L Ron Hubbard: Az emberi képesség megteremtése 1971 251. oldal 1974 utáni kiadásokból eltávolítva

"Számomra az "Egyház" egy vicc volt! Nekem ez sohasem volt "Egyház"  " John McMaster 1.sz Clear 

"Szcientológusok nem gyakorolnak istenimádatot" Heber Jentszch a Nemzetközi Szcientológia Egyáz Elnöke  levelében a "Liberty Lobby" jobboldali szervezet alapítójának Willis Carto-nak

Hisznek a Szcientológusok Istenben vagy imádkoznak-e?

A Szcientológia úgy kerüli ki a kérdést hogy azt mondja hogy minden személynek saját magának kell felfedeznie a választ Isten létezésére vagy természetére. Ha valaki veszi  fáradságot és megkérdez magas szintű szcientológusokat (OT VIII, Clear stb), ki fog derülni hogy ateisták. Létezik a Szcientológiában az amit úgy hívnak hogy "8. Dinamika" de ez a végtelen túlélés és örökkévalóság koncepciója, semmint egy személyes isten. Hubbard továbbá kijelenti hogy a Szcientológia semmi szín alatt sem tör be a "8. Dinamika" területére, tehát a Szcientológia általánosan nem is foglalkozik Isten kérdésével habár Hubbard írásaiban és előadásaiban alkalmanként boncolgatja a témát. Ennek megfelelően természetesen nincs imádkozás  a Szcientológiában. 

Ha nem vallás akkor mi?

A Szcientológia az egyénről, annak metafizikai természetéről és az életről szóló szervezett tudásanyag és annak gyakorlati alkalmazása. Legközelebb talán a Buddhizmus-hoz vagy Taoizmushoz van, amelyek alkalmazott filozófiák. Hívhatjuk tudománynak is amely az eredetileg vallások által elfoglalt metafizikai területeken tevékenykedik. 

Lehet-e valaki Szcientológus és követni más vallásokat egyidejűleg?

A Szcientológia szervezetek hivatalos válasza az hogy igen, de a valóság az hogy ez nem lehetséges hosszú távon. A Szcientológia nem egyezik főbb teológiai kérdésekben a többi vallásal. Természetesen ez nem jelenti azt hogy pl. egy keresztény nem húzhat hasznot Szcientológia auditálásból vagy tréningből, csak tudatában kell lennie hogy magas fokon a Szcientológia nem kiegyeztethető a vallásával.

Hisznek a szcientológusok a reinkarnációban?

Ha megkérdeznél egy átlag szcientológust, valószínűleg "igen"-el felelne. Ez azonban nagyon pontatlan. A reinkarnáció lényege hogy a személy "beleszületik" egy tesbe, és hogy a személy csak testben képes megnyilvánulni a fizikai univerzumban. 

A Szcientológiában viszont azt látjuk hogy a spirituális lény képes megnyilvánulni és jelen lenni a fizikai univerzumban akár test nélkül is, sőt akár hatni is rá (pl. poltergeist) de bizonyos okoknál fogva "felkap" egy testet (leggyakrabban azonnal születés után) és "használja" azt . Amikor a test közel van a halálhoz a személy "eldobja" a testet és másikat keres. 

Kritizálni a Szcientológiát /Az "Elnyomó Személy".

Ez egy nagyon fontos és sokszor félreértett és félrealkalmazott téma a Szcientológiában. Hubbard úgy találta hogy a Föld népességének úgy 2,5%-a antiszociális azaz Elnyomó Személy (SP- Suppressive Person), ami azt jelenti hogy mások rejtett vagy nyílt lerombolására törnek, és elleneznek minden társadalmat vagy személyt jobbító törekvést. Ennek a 2,5%- nak további 0,5%-a amely Hubbard szerint különösen veszélyes. Ezek a tömeggyilkosok, gyermek erőszakolók, stb. Nos ezzel egyet lehet érteni eddig. Hubbard azonban hozzáteszi ehhez hogy aki a Szcientológiát - ami véleménye szerint egy társadalmat jobbító törekvés - kritizálja vagy támadja, az a fenti meghatározás szerint Elnyomó Személy. Eredetileg Hubbard szerint az elnyomó személy meghatározásához 12 ismérvet kell számba venni, de a később egy is elég volt: Kritizálni a Szcientológiát vagy a vezetőséget.                          Az elnyomás felismerésének és kezelésének egy hasznos eszközét politikai fegyverré tette, amit a jelenlegi vezetőség örömmel és gyakran alkalmaz.

Ha valakit a Szcientológia Elnyomónak nyilvánít, akkor azt a személyt egy szintre helyezik egy gyermekmolesztálóval, vagy Hitlerrel. A szcientológusok semmi szín alatt nem kommunikálhatnak a személlyel, nem élhetnek vele együtt, ha házastárs el kell hogy váljanak, ha munkatárs akkor fel kell neki mondani stb. Persona non Grata, Excommunicado. Az elnyomónak nyilvánított személy a szcientológusok szemszögéből nem rendelkezik semmilyen joggal, büntetlenül zaklatható, fizikailag bántalmazható, kifosztható stb. Ezt természetesen az adott ország toleranciájától függően alkalmazzák.pl. Az USA-ban az akár évekig tartó követés, megfigyelés, fenyegető levél írás, befeketítés stb is előfordul a Szcientológia kritikusaival szemben.

Fontos hogy ezt megérts ha a családodban vagy baráti körödben szcientológus van. Semmi szín alatt nem mondjuk hogy ne tégy fel kérdéseket, vagy ne mondd el a véleményedet, kétségeidet. De legyél tudatában, hogy annak lehetnek következményei.

Megoldás: Szerezz be egy Szcientológia füzetet aminek a címe "Az Elnyomás Oka" .Ez leírja az elnyomó személy ismertető jegyeit. Ha bármikor a környezetedben lévő szcientológus hangot ad annak hogy lehet hogy elnyomó vagy, csak húzd elő a füzetet, űlj le vele, és menjetek át az Elnyomó Személy 12 ismertetőjegyén hogy a többségük jellemző-e rád...Nagyon hatékony módszer.

Dolgozni a Szcientológiában.

Szinte amint a tanuló elkezd egy szolgáltatást, meg fogja valaki keresni hogy dolgozzon a missziónak vagy az org-nak. Ezek a toborzók nagyon kedvesek, nagyon céltudatosak és nagyon meggyőzőek. Gyakran fiatal lányok akik kvótára dolgoznak. A Szcientológia szinte megszületése óta küzd az munkatársak hiányával ami nem is csoda. Az alacsony fizetés (ha van bármi fizetés) és a hosszú munkanapok nem vonzóak, nem számítva a szervezet be nem tartott ígéreteit amit ingyen auditálásról és ingyen tréningről tesznek, és a folyamatos pszichológiai nyomás ami alá a munkatársakat helyezik hogy eredményeket csikarjanak ki belőlük. Ha tinédzser vagy, kétszeresen akarnak téged a soraikban, részben mert azt hiszik hogy befolyásolható vagy, és részben hogy fenntarthassák a "Fiatal és életerős vallás" képét. 

Ha a helyi misszió vagy más szervezeted megkér hogy dolgozz nekik, és úgy érzed hogy van néhány órád, és szívesen segítenél, akkor miért ne? De vigyázz hogy mit írsz alá vagy hogy milyen tréninget fogadsz el, mert ha meggondolod magadat nem könnyű kihátrálni belőle. Mi egy kötetlen, részmunkaidőt javasolnánk, amíg nem tudod pontosan hogy mire adtad a fejed.

A Szcientológia gyakran toboroz munkásokat az USA-ba. Ezek a toborzók amerikai munkát, szállást, és ingyen vagy nyomott árú Szcientológia szolgáltatásokat ígérnek. Elfogadni ezt az ajánlatot leggyakrabban súlyos hiba és az alany útlevél nélkül végzi úgy hogy 100 órát dolgozik hetente fizetés nélkül vagy éhbérért, a hazatérés esélye nélkül valamelyi amerikai szervezetben.

Habár a fentieket igaznak hisszük, nem tagadjuk hogy vannak olyan Szcientológiában dolgozók akik professzionálisak, sokat segítenek másoknak, és elégedettek a helyzetükkel. Csak szeretnénk tudatosítani az olvasóban hogy a Szcientológiának dolgozni 100% elhivatottságot jelent az ügynek, nem egy "dolgozok és hazamegyek" munka és hogy pénzügyileg csak keveseknek kifizetődő.

Mi teszi fanatikussá a szcientológusokat?

Lehet hogy feltűnt neked hogy a szcientológus családtagod, vagy barátod egy kicsit fanatikussá válik amikor a szcientológia témája kerül megvitatásra, és akár ellenségessé is válhat válaszként bármilyen kriticizmusra. Szerintünk ennek az oka gyakran a legősibb emberi érzelem, ugyanaz ami a legfontosabb szerepet játsza abban hogy valaki bármely vallás fanatikus híve legyen. Ez pedig a halálfélelem. A Szcientológia biztos kiutat ajánl ebből. Először azáltal hogy a szcientológust "Übermensch"-é teszik a Clear állapot elérésével, utánna pedig az OT szinteken eléri nemcsak a teljes halhatatlanságot, hanem istenszerű hatalmat a Tér, Idő, Energia és Anyag felett. Ki nem akarná ezt? Mit meg nem tennél akár Te is ezért? Ha ehhez hozzáadjuk a nagy mennyiségű csoport-egyetértést, a hovatartozás érzését, és azt hogy egy különleges és üldözött kissebbség tagjaként látja magát, nem meglepő hogy ennek feladása, vagy akár objektív elemzése is nehézségekbe ütközik.

Ez viszont azt is jelenti hogy még nem értette meg vagy nem élte át ennek a filozófiának a legfontosabb pontjait.

Mennyi szcientológus van a világon?

Évtizedeken át a Szcientológia milliónyi követőről beszélt. Hubbard maga és David Miscavige is ilyen nagyságrendeket említett. Ez egyszerűen koholmány. Heber Jentszch a Nemzetközi Szcientológia Egyház elnöke eskü alatt vallotta hogy ezeket a milliókat úgy értik hogy beleszámolnak mindenkit aki valaha is vett egy könyvet, vagy szolgáltatást tőlük a Dianetika könyv megjelenése óta 1950-ben. Ez egy kicsit olyan, mintha azt mondanánk hogy mindenki keresztény aki valaha kezébe vett egy Bibliát, vagy egyszer is imádkozott. A Szcientológusok Nemzetközi Szövetségének tagszámát egyebként a Nemzetközi Bázison őrzik és azon úgy 30 ezer név van.

Hivatalos felmérések szerint a valós szám valahol 40 ezer körül van a világon, és ebből úgy 25 ezer az USA ban a 2008-as Amerikai Vallásos Hovatartozási Felmérés alapján. Tény hogy sokkal több rastafari, vagy Wicca (modern boszorkány) vagy Jedi Lovag van a világon mint szcientológus.

Gazdag-e a Szcientológia Szervezet?

Igen. Aránytalanul az. Az ingatlan portfóliója 100 millió dolláros értékben van, a készpénze úgy 1,5 milliárd dollárt tesz ki. A "Going Clear" HBO dokumentumfilm felfedte hogy a Szcientológia három legnagyobb szervezetének az értéke együtt úgy 3 milliárd USD. 

Ez a pénz részben Hubbard műveinek szerzői jogából, részben szolgáltatások eladásából, de legnagyobb mértékben a multimilliomos szcientológusok adományaiból áll össze. Habár Hubbard maga nem helyeselte az adományok gyűjtését, és a Szcientológia szervezetet egy szolgáltatásból élő szervezetként építette fel, a súlyos tagszám vesztés oda vezetett hogy ma a Szcientológia túlnyomó részben adományokból tartja fent magát, ami valójában Hubbard kifejezett irányelve ellen van. Hozzátennénk még hogy a Szcientológia vagyonához nagyban hozzájárult a Sea Org tagok és más szcientológus munkatársak rabszolgamunkája is.

Reméljük hasznosnak találtátok a fentieket. Ha bármi kérdésetek van, kommentáljatok, vagy üzenjetek. Nem kell félni 

 

 

 

 

 


 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologiaoszinten.blog.hu/api/trackback/id/tr806940601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TellVilmos 2015.04.10. 18:07:41

A történelem az egyik érdeklődési területem és ezért az évszámok pontosságát is fontosnak tartom, annak ellenére, hogy tudom, hogy elég sok dátummal komoly bajok vannak, különböző történelem hamisítási és dátumozási problémák miatt, amibe most nem megyek bele. De ahogy a cikket olvastam, gondoltam nem ártana pontosítani ilyen lényegtelen dolgokat.
A Dianetika könyvet és ezáltal a Dianetikát nem 1951-ben adták ki, hanem ha hihetünk az egyház saját közlésének, akkor 1950 május 9.-én. LRH előadásai, amiket a HDA tanfolyamhoz szoktak mellékelni, 1950 szeptemberiek.
mia.szcientologia.org/html/part03/chp07/pg0186-a.html

A Szcientológia mint a filozófia 1952-ben lett létrehozva és a saját bevallásuk szerint az egyház 1954-ben lett alapítva Los Angeleseben LRH-tól függetlenül, néhány hiperaktív szcientológus által. Na azt nem hiszem, hogy az öregnek ne lett volna köze minimum értelmi szerzőként ehhez a független akcióhoz.

Hogy mi a vallás? Nem akarom ez ügyben védeni őket, de nem szükséges bármi istenben hinni és imádkozni hozzá, hogy valami vallás legyen. Csak nézzük meg a védikus kultúrát, ahol vannak a védák és upanisádok alapján szerveződött ateista irányzatok, nem csak olyan teista közösségek mint a Krisnások. A Buddhizmusban is általában az Istent mint legfőbb okot nem fogadják el, mégis vallás. És akkor még nem érintettünk más ateista vallásokat sem. Ezen felül, ha a magyar vallás szót nézzük, az a a vállalás szavunk egy rövidített formája és én azt tapasztaltam, hogy a szcientológusok eléggé vállalják a vallási nézeteiket. Ráadásul olyan dolgokkal foglalkoznak, még ha nem is a szokott formában, hogy mi lesz a lelkükkel, hogyan érhetik el a lelki üdvüket az egyház által nyújtott kereteken belül (OTVIII - XV, L-ek, Superpower), ami hitük szerint übereli a keresztény mennybe menetelt vagy a keleti megvilágosodás filozófia eredményeit. Én ezt vallásnak tartom. Még akkor is ha fura más hitek tükrében.
A reinkarnáció meg nem zárja ki, hogy spirituális lényként a fizikai univerzumra hatással legyél, de ez egy másik hosszú téma. A Bhagavad Gita egy nagyon rövid kis fejezete a Védikus írásoknak, de Krisna még ott is megmutatta, hogy képes hatni a fizikai univerzumra a saját isteni teremtői energiáival és nem függ az adott illuzórikus testtől. De az egyéni lélek (Jiva) és önvaló (atman) oldaláról is meg lehet vizsgálni a dolgokat ha csak az indiai keretek közt nézzük a reinkarnáció tanát és nem foglalkozunk az Indián kívüli filozófiákkal.

Amúgy jó cikk, de a bennem levő gyakorló filozófust azért megmozgatják ezek a kijelentések.

Garro Natániel 2015.04.13. 16:07:27

@TellVilmos: Hello, remek uzenet, Bocs hogy az evet elgepeltem. Igen ez 1950. Koszonom a gondolatokat a reinkarnaciorol, egyetértek hogy ez egy nagyon szeles tema. A posztban igazabol egy altalanos kulonbsegre akartam ramutatni. Ez a tema valoszinuleg egy több órás beszélgetés anyaga lenne egy jó tea/kv/sör mellett. Hogy a Szcientológia vallás-e, az egy multidimenziós kérdés, és több bíróság különböző döntést is hozott ebben különböző országokban, kulonbozo idokben. Az alkalmazott filozófia megnevezes jobban leírja a Szcientológiát mint tudásanyagot. Legalabbis filozofiai szempontbol. Az biztos hogy Hubbard mestersegesen probalta a vallasos kulsosegeket bevezetni es hogy csakis az o direkt parancsara jegyezhettek be a Szcientologia Egyhazat.
süti beállítások módosítása