Lisa McPherson Története
2014. december 02. írta: Garro Natániel

Lisa McPherson Története

Ez a bejegyzés Lisa McPherson haláláról szól. Nem rövid olvasmány, de próbáltunk minden fontos fejleményt leírni, mivel ez az eset a Szcientológia történetének egyik fontos eseménye volt, messzire nyúló következményekkel. Olvasd végig.

Forrás: wikipedia.com, Marty Rathbun blogja, Lisa McPherson weblapja boncolási jegyzőkönyv, youtube.com

A cikk végén találhatóak a kevésbé ismert szavak meghatározásai. Ezeket a szavakat *-al jelöltük a szövegben.

 

640px-Lisa_raw_scan.jpg

Lisa McPherson (Február 10 1959- December 5 1995) a Szcientológia Egyház tagja volt, aki tüdő-embóliában halt meg mialatt a Szcientológia Egyház Flag Szolgáltató Szervezet* gondoskodásában volt idegösszeomlása miatt. A Florida állami orvosi vizsgálat jelentése nyomán amely azt mutatta ki hogy Lisa gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata volt, a Szcientológia Egyház két bűnvád alá került: "Magatehetetlen személy bántalmazása és elhanyagolása"  és "Orvosi működés engedély nélkül". A Szcientológia Egyház elleni vádakat ejtették amikor az állami orvosi vizsgálat a halál okát  "meg nem határozott"-ról  "baleset"-re változtatta meg 2000 Június 28.-án. A civil per amelyet McPherson családja indított a Szcientológia Egyház ellen a peres felek megegyezése után le lett zárva 2004-ben. 2009-ben Mark Rathbun* az RTC volt Általános Felügyelője (General Inspector*) aki a belső vizsgálatot vezette a Szcientológiában felfedte hogy ő utasította az egyházat hogy megsemmisítse az esethez kapcsolódó belső aktákat. Állította továbbá hogy David Miscavige* mikro-menedzsment aktivitása részeként  személyesen  felügyelte McPherson auditálását és nyilvánította őt Clear*-é, és hogy a Szcientológia Egyház millónyi dollárt fordított arra hogy befolyásoljon bírókat és ügyvédeket az esetben.

Háttér

1994-ben Lisa McPherson aki 18 éves kora óta szcientológus volt, Dallas-ból Clearwater, Floridá-ba költözött munkáltatójával az AMC Kiadóval, amelyet abban az időben Bennetta Slaughter tulajdonában volt, és amely vezetősége és dolgozói elsősorban szcientológusok voltak. 1995 Júniusában az egyház Lisát az "Önvizsgálati Eljárás"-ra (Introspection Rundown*) tette, mivel mentális instabilitást figyeltek meg nála. Lisa befejezte az eljárást, és Szeptemberben tanúsította a Clear-t.

Mark Rathbun volt RTC Általános Felügyelő:

"....(Előzőleg) ...Nem fejtettem ki azt hogy nem a hozzá nem értő* esetfelügyelet volt az ami megölte - és az igazán hozzá nem értő volt, mivel McPherson még csak közel sem volt a Clear állapothoz- hanem az hogy Miscavige személyesen vett rész az esetének a felügyeletében. Ez katasztrófális döntések sorozatát indította el annak az elvnek az alapján hogy "ha nem rakjuk rendbe McPhersont, akkor az úgy tűnne mintha meghazudtolnánk   a COB-T (Miscavige-ford.megj)"

1995 November 18.-án McPherson belekeveredett egy kissebb koccanásos autóbalesetbe. A mentősök először békén hagyták, mivel képes volt járni, de ezután elkezdte levetni ruházatát abban a reményben hogy pszichológiai tanácsadást kap. A mentősök kórházba vitték, ahol a kórházi személyzett egyetértett abban hogy sértetlen volt, de javasolták hogy bent maradjon éjszakai megfigyelésre. Tíz szcientológus beavatkozása után akik egy órán belül feltűntek a kórházban, McPherson visszautasította a pszichiátriai megfigyelést vagy kórházi felvételt és rövid vizsgálat után saját felelősségére elhagyta a kórházat.

Pinellas-Pasco Körzeti Bíró Frank Quesada megállapította:

"Lisa McPherson visszautasította a pszichiátriai megfigyelést vagy a kórházi felvételt. Határozottan kifejezte azon kívánságát hogy felekezeti társaitól kapjon vallásos gondoskodást és segítséget, olyan természetűt amelyet ők és ő akar."

A Szcientológia Egyház elmondása szerint McPherson-t a Flag Land Bázis*-ra vitték "Pihenésre és relaxációra", de eskü alatt tett tanúvallomások bizonyítják hogy McPherson-t egy újabb "Önelemzés Eljárás" miatt vitték oda.

Mark McGarry a Floridai Ügyészi Hivatal egy ügyésze "izolációs megfigyelés"-ként írta le Lisa tartószkodását az FSO-ban:

"Ahogyan én értem miután beszéltem elég sok tanúval, annak a célja hogy az egyházhoz ment - igazítson ki ha tévedek- az volt, hogy hogy valamiféle mentális problémát élt meg , és maguk izolációs megfigyeléssel próbálták stabilizálni az állapotát. Ezután a megfigyelés után pedig egy eljárast akartak futtatni rajta, és az az eljáras az "Önvizsgálati Eljárás" volt."

Az egyház McPherson-t a Flag épület egy szobájában helyezte el, és 24 órás felügyeletet állított fel felette.

Mark Rathbun McPherson izolációjáról:

"Meg kell hogy értsd hogy egy idegösszeomlásos személy kezelésénél először izolációba kell tenni a őket...De ez az egész vagy egy napig tart...maximum kettőig. Nem lehet hogy vagy tizenöt ember járkál ki-be a szobába amikor valaki pszichotikus. Az izoláció lényege hogy nincs semmilyen külső inger ami restimulálhatná* a személyt hogy újabb rohama legyen. Ha békén hagyod őket akkor le tudnak nyugodni arra a szintre hogy kommunikálni tudnak és auditálni* lehet őket...Nem tudom eléggé leírni neked hogy mennyire 180 fokkal ellentétes volt az ahogyan kezelték őt, azzal szemben amit az irányelvek írnak"  M.R.

Részletes bejegyzéseket vezettek McPherson napi ellátásáról. Ezeket a bejegyzéseket kézzel írták egy tiszta lapra. Ezen bejegyzések legtöbbjét megtartották, de az utolsó három nap bejegyzéseit összefoglalták, és az eredetit iratmegsemmisítőbe tették.

Brian J. Anderson az OSA* Parancsnoki Tisztje Clearwater-ben eskü alatti vallomásában kijelentette:

"Láttam a kézzel írott jegyzeteket, vetettem rájuk egy gyors pillantást hogy lássam hogy egyeznek e az összefoglalással. Egyeztek, tehát a kézzel írott jelentéseket a megsemmisítendő kosárba dobtam, és megvolt a jelentés ami kellett, amit meg is tartottam"

*OSA (Office of Special Affairs). Speciális Esetek Irodája. A Szcientológia Egyház "titkosügynöksége".

McPherson gondozási feljegyzései elmondják életének utolsó 17 napját: McPherson zavart volt és néha erőszakos, a körmeit levágták hogy ne tudja magát vagy a személyzetet karmolni és lehorzsolta az ökleit és a lábát mivel a falat ütötte. Problémája volt az alvással, és természetes táplálék kiegészítőket adtak neki és klór-hidrátot hogy tudjon aludni. Nagyon betegnek tűnt és felsebesedett a teste. "Úgy nézett ki mintha kanyaró vagy himlős kiütés lett volna az arcán". Többször visszautasította az ételt vagy a protein keveréket amit a személyzet ajánlott neki. 26.-án, 30.-án, 3.-án és 4.-én a  személyzet megpróbálta erővel táplálni, feljegyezve hogy kiköpte az ételt. Feljegyezték hogy nagyon gyenge volt, nem állt fel, és némely napokon egyáltalán nem mozgott. A szcientológusokat akik megkérdőjelezték ezt a bánásmódot , feletteseik arra utasították őket hogy "várják ki". 1995 December 5.-én az egyház személyzete kapcsolatba lépett David Minkoff-al egy szcientológus doktorral, aki két alkalommal írt fel gyógyszert (Váliumot és klór-hidrátot) McPhersonnak anélkül hogy megvizsgálta volna. Kérték hogy írjon fel antibiotikumot McPhersonnak mivel úgy tűnt hogy fertőzése van. Minkoff megtagadta ezt és kijelentette hogy McPhersont kórházba kell vinni és hogy neki meg kellene vizsgálnia mielőtt bármit is felír. Ezt nem fogadták el kifejezve azon félelmüket, hogy McPhersont pszichiátriai gondoskodásba vennék. Janice Johnson kijelentette hogy Lisa levegőért kapkod, és nehezen lélegez mialatt a kórházba vitték. Négy kórház mellett haladtak el az úton Minkoff kórháza felé. Amikor megérkeztek 45 percnyi autóútra északra Clearwater-től, McPherson életjel nélkül volt. Úgy 20 percig próbálták újraéleszteni lélegeztetéssel és antibiotikumokkal, de hatás nélkül. 

  Az első boncolási riport

1995 December 5.-én McPherson boncolását Robert Davis orvosi vizsgálati asszisztens végezte el. Davis nem tudta befejezni a boncolási riportot, mivel arra kérték hogy mondja fel az állását. A boncolási riportot Joan Wood orvosi vizsgálati felügyelő fejezte be.

A riport a halál okát "ágynyugvás és súlyos kiszáradás" által okozott trombozisként állapítja meg, és a halál módját mint "ismeretlen"-t jegyzi fel. A riport megállapított több horzsolást, sebesedést az orron és rovarcsípés okozta sebeket a jobb alkaron, a csukló felett.

1997 Január 21.-én Wood nyilvánosság elé állt az "Inside Edition" tv műsorban és kijelentette hogy a boncolás kimutatta hogy McPherson állapota lassan hanyatlott, folyadék nélkül volt 5-10 napon át, súlyosan sovány volt, csótányharapások voltak rajta, és hogy kómában volt 24-48 órán át mielőtt meghalt.

Független boncolási riportok

 A St.Petersburg Times* újság megkérdezett öt orvosi szakértőt a boncolási riporttal kapcsolatban és mind az öt támogatta Wood véleményét. A Szcientológia Egyház azzal válaszolt hogy az öt orvosnak oda kellett volna adni a teljes boncolási jegyzőkönyvet, nem csak a szemüregi folyadékot amelyeket a boncnokok arra használnak hogy vérképet vizsgáljanak, vagy megállapítsák a halál okát.

A Szcientológia bűnügyi boncnokokat fogad fel

A Szcientológia felfogadott saját boncnokait hogy megcáfolják Wood vizsgálati eredményeit, köztük két országosan ismert bűnügyi boncnokot Dr.Michael Baden-t, New York város volt vezető orvosi vizsgálóját, és Dr. Cyril Wecht-et egy Pittsburgh-i megyei boncnokot. Baden és Wecht arra a következteésre jutott hogy McPherson hirtelen és előre nem láthatóan halt meg egy vérrög miatt a jobb tüdejében, amely a koccanás során elszenvedett térdhorzsolásból származott 17 nappal a halál előttről.

Ezután a tudományos bizonyítékokat elküldték Wood-nak vizsgálatra. A bizonyítékok között volt: Ketone* szint vizsgálat, amely Baden and Wecht szerint cáfolta hogy Mcpherson kiszáradt, testsúly vizsgálati eredmények, fényképek és tanúvallomások amelyek támadták McPherson hirtelen súly vesztését, orvosi anyag és eskü alatt tett vallomások amelyek azt mutatták hogy McPherson szem-folyadéka szabálytalanul volt kezelve Wood irodájában, hozzá nem értően tesztelve és beszennyezve.

A vád válasza az volt hogy a bizonyítékok szabályszerűen voltak kezelve és nem voltak szennyezettek. A szemfolyadék tesztek alapján fenntartották hogy McPherson kiszáradt. Kémiai boncnokok Bandt és Spitz tanúvallomásukban egyetértettek a vád vizsgálati eredményeivel. Az ügyészség tanúja Dr. Alan Wu kijelentette hogy ketonok jelen vannak kiszáradás esetén olyan speciális esetekben mint McPhersoné, akit proteinnel tápláltak, és emiatt nem termelt mérhető mennyiségű keton -t (alultápláltságból kifolyólag-ford.megj).                      A vád fenntartotta hogy Lisa a szem-folyadéka alapján víz veszteség miatt fogyott le 49kg-ra.

 A végső boncolási riport

 Az új tudományos bizonyíték fényében amelyet az egyház mutatott be, újravizsgálatot hirdettek az alapján hogy "Hihető új bizonyíték lett bemutatva, függetlenül annak forrásától"

Az újravizsgálat után Wood megváltoztatta a halál okát "ismeretlen"-ről "baleset"-re. Wood McPherson trombózisának fő okaként pszichozist és autóbalesetet jelölt meg..

Doug Crow asszisztens állami ügyész Wood új riportja alapján javasolta az ügy elejtését többek között a következő okok miatt:

►Az eredeti boncolás körülötti tényezők miatt, köztük hogy Wood öt hónappal a boncolást végző Davis távozása után írta alá a riportot, és hogy Woods nem vizsgálta meg a szövetmintákat, vagy tanácskozott orvosi szakértőkkel mielőtt levonta első következtetéseit. Crow rámutatott továbbá két hibára amit Wood elkövetett: Folyamatban lévő ügy boncnoki jelentésének nyilvánosságra hozatala és Wood megjelenése a nemzeti médiában

► Robert Davis megváltoztatta tanúvallomását az 1997-es meghallgatáshoz képest, határozottan ellenezve hogy Lisa dehidratált volt.

► Bizonyítékok megsemmisítése. Crow rámutatott hogy az Orvosi Vizsgálati Iroda képtelensége hogy kövesse a saját eljárásait, ami abban nyilvánult meg hogy a holttestet átadták elhamvasztásra a halál okának pontos megállapítása előtt, utat fog adni a védelemnek hogy támadják Wood szavahihetőségét.

 ► Wood magyarázata a jelentés megváltoztatására. 

"Magyarázata a változtatás okára logika nélküli és összefüggéstelen volt. Még akkor is bizonytalankodott következtetéseivel, amikor elkészítette a megváltoztatott (halotti)  bizonyítványt." D.Crow Asszisztens Ügyész

Crow továbbá megjegyzi az alant felsorolt tényezőket, amelyek Wood-ot hatalmas nyomás alá helyeznék mint tanút és hatással lennének ítélőképességére:

1. Wood megjelenése a nemzeti televízióban sebezhetővé tette beperelésre és belekényszerítette egy olyan szakértői véleménybe amit professzionálisan kínos lenne megváltoztatni.

2. A tény hogy Robert Davis aki gyakorlatban elvégezte a boncolást kritikus volt Wood következtetéseivel szemben.

3. A védelem azon kijelentése ha bele lenne kényszerítve egy peres eljárásba, felfedne olyan információt, amely meglehetősen romboló lenne Wood munkahelyére és karrierjét illetően

Végső vádelvi következtetés

Crow arra a megállapításra jutott hogy habár volt felelősség az egyház részéről, Wood akciói és tanúvallomásai annyira elhomályosították a tényeket, hogy nem maradt elegendő hihető és kétségtelen bizonyíték a vád mellett és emiatt indítványozta hogy ejtsék a vádakat.

" Habár semmi sem volt az újravizsgálatban ami elhitette volna velem hogy a vád központi érvelése hibás, azon képességünket elvesztettük hogy ezeket a tényeket kétségen kívül bizonyítsuk*. Habár Dr. Wood intelligens nagy tudású szakértő és erőteljes tanú amikor meg kell védeni egy érvényesen felállított véleményt, azon képtelenségét hogy értelmesen megmagyarázza döntését még az általam feltett kötetlen kérdések keretében is, meghökkentőnek találom. Wood beismerése komoly bűnvizsgálati hibákat illetően, a halálozási bizonyítvány és a boncolási jegyzőkönyv megváltoztatására tett logikátlan és balszerencsésen összefüggéstelen magyarázatai, a vád alapját képző bűnvizsgálati érvelés és a halálozási bizonyítványon elvégzett változtatások kibékíthetetlensége, Woods folyamatos kétértelműsége a bűntetti eset anyagával kapcsolatban és a nagyon is valós lehetőség miatt hogy az Orvosi Vizsgálati Iroda hibásan vette fel a halál okát, arra a következtetésre jutottam hogy az Orvosi Kivizsgáló jelenlegi tanúvallomása a bíróság elé tárva csak kétkedést hozna létre fontos bűnvizsgálati pontokat illetően. Emiatt és a már meglévő problémák miatt, az a javaslatom hogy ne folytassuk a bűnvádi eljárást." Douglas E. Crow

A McPherson zárlat.

A Lisa McPherson halálát körbevevő ellentmondások miatt a Szcientológia Egyház ma arra kéri tagjait hogy írjanak alá egy általános nyilatkozatot minden alkalommal amikor új szolgáltatásra regisztrálnak. Ebben elismerik hogy Szcientológia az vallás és nem használható betegségek kezelésére és ígérik hogy nem fogják perelni az Egyházat hacsak nem bűntetti hanyagság miatt és megtagadnak bármilyen pszichiátriai kezelést. Ez a nyomtatvány továbbá felhatalmazza az Egyházat hogy beavatkozzon a tagok nevében ha azokat akaratuk ellenére pszichiátriai kezelésbe veszik ,hogy szcientológusok gondoskodjanak róluk, és hogy az "Önvizsgálati Eljárás"-t vagy más szükségesnek talált eljárást futtassanak rajtuk.

 Események időrendben

1995

Dec.5 - Lisa McPherson meghal mialatt a Flag Szolgáltató Szervezet (FSO) gondoskodásában van.

1997

Febr.19- Lisa McPherson családja bepereli a Szcientológia Egyházat és a részt vevő személyeket halál okozásáért. Ezalatt az Egyház azt állitja hogy semmi rosszat sem tett McPherson ellen.

1998

Szept.15-  Dr. David Minkoff kielégíti a halál okozása polgári peres ügyet azáltal hogy félrekezelési biztosítása   100 000 dollárt fizet a felperesnek.

Nov.13  Az Egyházat az állami ügyészség vád alá helyezi két bűntettben: "Magatehetetlen személy bántalmazása és elhanyagolása" és "Engedély nélküli orvosi gyakorlat". Ez volt az első alkalom hogy az elsővel megvádolták a Szcientológia Egyházat az Egyesült Államokban. Ezeket a vádakat az Egyház ellen mint szervezet ellen hozták, nem személyek ellen, és a maximális büntetés ha Egyházat bűnösnek nyilvánítják 15 000 dollár büntetés lett volna, és a peres költség.

1999

Dec. 6 - Bernie McCabe Floridai Állami Ügyész megtagadja a Szcientológia azon kérését hogy a peres ügyet elejtsék.

2000

Febr. 23 - Joan Wood "baleset"-re változtatja meg Lisa McPherson halálának okát. Az eredeti riportból kitörölték a dehidrált állapotra és ágybanfekvésre való utalás. Wood még mindig egy a McPherson térde mögötti vérrögöt állapít meg halál okaként (amely a tüdőembóliát okozta-ford.megj), de McPherson pszichózisát és a koccanást sorolja fel mint döntő okokat.

Márc. 8 - Egy több mint 200 szcientológusból álló csoport hivatalosan javasolja hogy az Egyház elleni bűntetti eljárást elejtsék. Állítják hogy az eljárás " Befagyasztotta minden szcientológus vallásos jogát" és hogy a szcientológusokat most félelem, gyanakvás és nevetség tárgyaként kezelik a nem-szcientológusok. A javaslat középpontjában az állt hogy McPherson az "Önvizsgálati Eljárás" alatt volt, amelyet a javaslat "teljes mértékben vallásos aktivitás"-nak nevezett. 

Ápr.4 - Szcientológia inditványozza hogy az egész bűntetti eljárást elejtsék." Az állami vádemelés teljesen összeomlott" kezdődik egyike a számos Szcientológia  felszólalásnak  követelve hogy ejtsék az esetet.

Jún. 12 - Douglas Crow Asszisztens Állami Ügyész javaslatára Bernie McCabe Állami Ügyész ejti a bűnvádat az Egyház ellen. Crow egy feljegyzése elmondja hogy Joan Wood-ra nem lehet számítani hogy hihető tanúvallomást tegyen.

2001

Aug. 3 - "OT VIII" szcientológus Dr David I. Minkoff orvosi engedélyét egy évre felfüggesztették és 10 000 Dollár-ra büntették azért mert gyógyszert írt fel McPherson-nak az FSO gondozóinak kérésére, anélkül hogy megvizsgálta volna McPhersont

2002

Ápril.29 - Az egyház megvádolja Mcpherson ügyvédjét Ken Dandar-t méltatlan viselkedéssel és hamis tanúság tétellel, és megpróbálják eltávolítani az esetből.

Jún. 22 - Pinellas-Pasco Körzeti Bíró Frank Quesada elejti a polgári eljárás bűnvádját amely szerint McPhersont akarata ellenére tartották fogva.

2003

Augusztus - A Szcientológia Egyház bepereli Ken Dandar ügyvédet szerződésszegésért, mivel hozzáadta David Miscavige-t a gondatlanságból okozott emberölési perhez azon megállapodás ellenére hogy nem ad az ügyhöz több vádlottat. 2003-ban Szcientológia több mint 2 millió dollárt követelt jóvátételként, de csak 4500 Dollárt kapott ügyvédi költségként, jóvátétel nélkül.

2004

Május 28 - Nyilvánosságra nem hozott feltételek mellett a Szcientológia Egyház és a McPherson család megegyezik peren kívül.

2009

Június 22 - Mark Rathbun volt RTC General Inspector elismeri hogy az ő utasítására semmisítette meg az Egyház a McPherson üggyel kapcsolatos belső bizonyítékokat.

2012

Oct 31 - Ken Dandar állami pert indít a Szcientológia Egyház és ügyvédei ellen, hogy felmentsék az Egyház ellene indított számos pere alól, amelyek szerinte állampolgári jogait sértik

Nov. 17 - Dandar perének támogatásaként Mark Rathbun eskü alatt vallja hogy a Szcientológia Egyház 30 millió dollárt költött arra hogy befolyásoljon Florida-i bírókat, és befeketítsék Dandar-t a McPherson halála miatti bűnügyi és a polgári per idején. Rathbun állította továbbá hogy a Szcientológia Egyház befolyásolta Joan Wood döntését McPherson halálát illetően azáltal hogy megvesztegették Wood ügyvédjét Jeffrey Goodis-t Super Bowl jegyekkel és más ajándékokkal. Goodis tagadta a vádakat.

Nov.24  Dandar hozzáadta David Miscavige-t mint alperest az állami peres eljárásban a Szcientológia ellen.

Nov.28  Mat Pesch az FSO volt pénzügyi titkára és ex-szcientológus kijelenti hogy szemtanúja volt annak hogy a Speciális Ügyek Irodája 20 millió dollárnyi FSO tartalékot öntött bele a McPherson halála feletti peres védelembe.

 Szójegyzék:

FSO: Flag Service Organisation (Flag Szolgáltatási Szervezet) A "Szcientológia Mekká-ja". A Flag Land Base (Flag Szárazföldi Bázis) szolgáltatási szervezete, Clearwater Florida. Az érthetőség kedvéért mondhatnánk hogy a Flag Base maga az épület, az FSO pedig a benne folyó szolgáltatás és annak menedzselése.

Introspection Rundown: "Önelemző Eljárás". Az eljárás alatt a személy ránéz saját érzelmeire, reakcióira, és a végeredménye az hogy a "személy extrovertált, és nem figyel befelé, vég nélkül aggódva". Ezt az eljárást pszichózisban szenvedőn lehet végezni, és első része a pszichózisban lévő teljes izolációja felzaklató tényezőktől, mint zajoktól, beszédtől stb.

Clear: Szcientológia szint, amelyen a személynek nincs többé öntudatlan reakción alapuló "állati" elméje.                A személy 100% tudatos és ésszerű. Nincsennek pszichoszomatikus betegségei. "Homo Novis" - "Új Ember"

Mark "Marty" Rathbun: A Szcientológia Egyház volt Általános Felügyelője Etikában,  RTC COB Miscavige "csúcs hadnagya", második csak mögötte a hatalmi létrán. Tom Cruise auditora volt egy ideig. 2004-ben otthagyta az egyházat és 2009-ben a St. Petersbourgh Times újság cikksorozatában az "Igazság Eljárásban" felfedte a Szcientológia legfelsőbb szintjein történő fizikai bántalmazást és embertelen bánásmódot. A McPherson ügyben 1995-ben ő felügyelte a Szcientológia belső vizsgálatát és segített formálni a peres stratégiát a bűnügyi vizsgálat alatt és az azt követő civil perekben

Hozzá nem értő esetfelügyelet: Az eredeti szövegben "squirrel c/s-ing" szerepel. A "squirrel" azaz "mókus" Szcientológiában a Hubbard által lefektetett irányelveket nem követő személyre értendő sértő szleng. A "c/s-ing" az esetfelügyeletre (case supervising) utal, amikor egy speciálisan képzett rangidős auditor az "Esetfelügyelő" elemzi a személy jellemzőit, az auditálásban elért haladását, és annak alapján megszabja az auditornak hogy milyen eljárást futtasson rajta.

COB vagy RTC COB : Religious Technology Centre Chairman of the Board: "Vallásos Technológia Központ Elnöke" David Miscavige . A legmagasabb beosztás a Szcientológia szervezetekben. 

Restimuláció: A személy jelenlegi környezetében lévő inger egy a tudatalattiban lévő fájdalmas múltbeli eseményt hoz felszínre, annak érzelmi és gyakran fizikai jellemzőivel.

Auditálás: A Dianetikában és Szcientológiában használt lelki tanácsadás formája. Az auditor ("aki meghallgat") kérdések sorozatát teszi fel a pc-nek ("pre-Clear" a személy aki az auditálás kapja), amely kérdések a személy életének és személyiségének különböző területeire irányítják a figyelmét felismeréseket és megkönnyebbülést hozva. 

OSA: Office of Special Affairs "Speciális Ügyek Irodája". A Szcientológia Egyház "titkosrendőrsége". Felügyeletük alá tartoznak az Egyházat érintő peres ügyek, a szcientológia által ellenségnek tartott személyek megfigyelése, zaklatása, információgyűjtés, stb. 

St Petersburg Times: Mai nevén "Tampa Bay Times".10-szeres Pulitzer díjas Florida-i újság, amely oknyomozó riportjairól ismert. Több Szcientológia irányában kritikus cikket jelentetett meg.

Keton: Kémiai anyagok csoportja a testben, amelyek akkor jelennek meg mennyiségben, amikor a test nem kap elég táplálékot, és elkezdi az izomzatot és a zsírt "égetni" energiáért. Kiszáradás okozhat "hamis" keton szintet a testben.

Ésszerű Kétség: (Reasonable Doubt) Az "ésszerű kétség felett álló bizonyíték" a bizonyíték alap formája a felperes/alperes rendszerben működő törvénykezésben. A felperes (vád) viseli a bizonyítás felelősségét, és bizonyítékainak kétségen felül kell állnia hogy a bíró tekintetbe vegye őket. 

 

 

 

q

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologiaoszinten.blog.hu/api/trackback/id/tr266921355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása