Részlet Ron Miscavige "Könyörtelen" c. könyvéből
2016. május 11. írta: Garro Natániel

Részlet Ron Miscavige "Könyörtelen" c. könyvéből

03_06230401_26ef7e_2847656a.jpg

" David abszolút hatalma az Egyházon belül egy katonai diktátoréra emlékeztet aki fényűző életet él, míg az ország polgárai szegénységben élnek. Jól felszerelt lakosztályok és különböző felszerelések állnak David rendelkezésére a Szcientológia mindegyik nagyobb központjában: A Hemet-i főhadiszálláson, Los Angeles-ben, Clearwater-ben, St. Hill-ben Angliában, és a Freewinds fedélzetén. Ahogyan már említettem, csakis a legjobb minőségű ételt szolgálják fel neki minden étkezésre. A Hemet-i bázison építtetett egy edzőtermet amit csakis ő és bizonyos hírességek mint Tom Cruise használhatnak. Az igazság hogy mivel egész életemben érdekelt a testedzés, én kerestem, találtam és vettem meg a felszerelést a teremhez. Az Egyház látja el Davidet járművekkel, személyszállítással is, beleértve motorkerékpárokat, autókat és kisteherautókat. Az öltönyét híres Los Angeles-i szabók készítik, és egy alkalommal a születésnapjára kapott egy 10 000 dolláros öltönyt az egyiküktől.

Ha már születésnapokról beszélünk, minden áprillisban a Szcientológia egyházak a világ körül nyomást gyakorolnak a szánalmasan fizetett munkatársakra hogy ajándékokat vegyenek neki. Az átlagos Sea Org tag alap fizetése 50 dollár hetente ellátmányokra. (Ellátmány- A Sea Org tagok kapnak szállást és ételt és ezek felett alkalmanként pénzt amiből fedezniük kell minden mást-ford.megj) De gyakran vannak olyan hetek amikor ezt az összeget is lecsökkentik nullára pénzügyi nehézségek miatt. Volt néhány év, amikor semmit sem fizettek egy éven keresztül - csak akkor amikor eljött az ideje hogy Davidnek vegyünk születésnapi vagy karácsonyi ajándékot. A heti munkatársi gyűlés után amikor felsorakoztunk hogy megkapjuk a pénzünket, valaki ott van hogy levegyen 30-40%-ot az éhbérből hogy vegyenek a COB-nak (David Miscavige) egy új fényképezőgépet vagy drága mountain bike-ot vagy csúcs-tech szerkentyűt. Ugyanez történik Karácsonykor, amikor különböző szervezetek versengenek hogy kifejezzék a hálájukat felé. Értsd meg ahogy van: David abszolút hatalmi pozíciója egy kényelmes, jól kipárnázott fészek.

Egy alkalommal besétált egy pár szép cipőben. "Megkaptam a cipőket Angliából amikről beszéltem neked"- mondta. "Méretre csinálták". "Csinos cipők" - mondtam. "Mennyibe kerültek?"  - "1500 dollárba".

Meg voltam döbbenve. 1500 dollárt kerestem a Sea Org-ban egy egész év alatt. Akkoriban a Sea Org tagok 30 dollárt kerestek hetente, de neki megvolt a pénze hogy kifizessen 1500 dollárt egy pár cipőért.

David nyilvánvalóan látta az arckifejezésemet és hozzátette némileg szégyenkező hangon hogy "Tudod, tényleg nagyon kényelmesek", csak hogy meggyőzzön hogy ez a szép pár cipő tényleg megéri egy jól elkészített cipő árának tíz vagy akár többszörösét.

Mindez a zsákmány amit David felhalmoz, egy fillérbe sem kerül neki. A Sea Org tagokat meg kell jutalmazni a teljesítményükért. Amit kitermelnek a helyükön, hetente összeszámolják és Hubbard javasolta hogy kimagasló teljesítményért a munkatársak bónuszt kapjanak az ellátmányuk felett. Dave úgy rendezte el, hogy nem csak heti bónuszt kap, de gazdag évvégi bónuszt is. Az ellátmány amit a többi Sea Org tag kap, még csak fel sem vetődik benne. Az RTC pénzügyi osztályának egy volt munkatársa mondta nekem hogy Davidnek méretre készített ingei vannak, egyedileg 200 dollár értékben, és csak egyszer veszi fel őket. Lehet hogy ezek különleges összejövetelekre vannak, de akkor is... Egyszer? A Szcientológiának egyháznak kellene lennie.

Összehasonlításként más Sea Org tagok úgy élnek mint a szerzetesek. A heti ellátmányukból nem tudnának semmilyen szabadídős aktivitást megengedni, már ha valaha is kapnának szabadnapot. Már említettem a különbséget az ételben amit kapnak. A szállást illetően egyedülálló nők és férfiak munkásszálláson élnek, míg a házastársaknak egy egyszemélyes szoba jár. A szállások egyáltalán nem fényűzőek. A Sea Org tagok kapnak ugyan egyenruhát, de ha valamely ruhadarab elhasználódik, a saját zsebükből kell újat venniük.

Bizonyos hogy az Egyház azt fogja válaszolni arra amit írok, hogy gyönyörű épületeket fognak mutatni az Arany Bázison (Gold Base - a Szcientológia Hemet-i központja -ford.megj)- a futballpályát, kosárlabda és teniszpályát, futópályát testedzési állomásokkal,  egy kilenc lyukas golf pályát, olimpiai méretű úszómedencét, gondozott pázsitot és virágágyásokat, és használhatógyönyörű épületeket. És igazuk is van: Az Arany Bázison minden elsőosztályú. Persze a munkatársak mivel 24 órát dolgoznak naponta sohasem vagy ritkán élvezthetik ezeket a szabadidős helyeket. L. Ron Hubbard elrendelte hogy minden munkatársnak legyen egy órája naponta testedzésre. Úgy parancsolta hogy ez benne legyen a napi programban.

És időnként a munkatársaknak meg is engedték ezt az időt. Bevezették, és az emberek elkezdtek edzeni.

Két héttel később valami veszélyhelyzet vagy "elcseszés" történt és a tréning időt eltörölték, csak hogy visszahozzák néhány év mulva, egy vagy két hétig. Ezalatt David él mint egy herceg és akárhová utazik első osztályon repül vagy Tom Cruise magánrepülőjén, a Sea Org többi része úgy él mint egy szolga, vagy rosszabbul.

Hogy őszinte legyek, nem szólnám meg a vezető pozíciójából eredő előnyökért, ha hű maradt volna az emberbaráti célokhoz amiket L. Ron Hubbard határozott meg. Ehelyett David pontosan az ellenkezőjét csinálta, úgy tűnik csak azért hogy magának és néhány jól fizetett ügyvédnek kényelmes életet biztosítson.

Mindezt azért írtam le hogy meghatározzam a történet lényegi gondolatát: Hatalmas különbség van aközött amit én hasznosnak találtam a Szcientológia filozófiájában és aközött ahogyan David a saját céljaira torzította el azt. Hogyan történhetett ez? Hogyan lehet hogy egy fiatal fiú, aki egy szerető, boldog, okos srác volt remek humorérzékkel és a vággyal hogy segítsen másoknak olyan férfivá nőtt fel, aki csakis olyanokkal veszi körül magát akik eltűrik a viselkedésést, és aki fényűző életet él, míg azok akik dolgoznak neki nem élnek jobban mint egy középkori alantas szolga? Mi okozhatja ezt a szerencsétlen átváltozást?

Én arra a következtetésre jutottam hogy ez a hatalom megszerzésére vezethető vissza. Néhányan amikor hatalmat kapnak, képesek egésznek maradni és hűnek önmagukhoz, de a fiam David kétségkívűl demonstrálta, hogy nem tartozik közéjük."

Ron Micavige: Könyörtelen

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologiaoszinten.blog.hu/api/trackback/id/tr198701354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása